Eindronde – Ronde 1: KFC Eksel – KWSC Lauwe 4-3

Share

EKSEL KOPT WEST-VLAMINGEN NA SPEKTAKELSTUK MET VERLENGINGEN EN GAAT EEN RONDE VERDER IN DE EINDRONDE

Toeschouwers: 225

Eén op twee voor Eksel op deze eindrondenamiddag. Verrassend genoeg is het Eksel A dat een ronde doorstoot. Eksel B ging ten onder in Zutendaal: 3-0.

Met Lauwe kreeg groen-rood een zware loting voorgeschoteld. De West-Vlamingen knokten tot op de slotspeeldag voor de titel en de rechtstreekse promotie, maar kwamen net tekort. Groen-rood kon maar nipt een eindrondeticket bemachtigen en begon dus ook als underdog aan de partij.

De vele Lauwese fans die hun ploeg gevolgd waren naar het verre Limburg kregen al snel waar voor hun geld. De studieronde tussen twee ploegen die elkaar van haar noch pluimen kenden, beperkte zich tot tien minuten. Daarna noteerden we met een afgeweken kopkans het eerste doelgevaar voor de bezoekers en ook de 0-1 liet daarna niet lang op zich wachten: Desloovere kreeg op de rand van de zestien net genoeg tijd om het leer perfect in de linkerwinkelhaak te schilderen: 0-1 met een beauty. De Ekselse reactie liet niet lang op zich wachten: Bertrands kon een kopbal onorthodox verlengen, maar zag zijn poging de buitenkant van de paal likken. Ook een rabona-voorzet van Beyen bleef zonder gevolg en Eksel moest de beurt nadien terug aan Lauwe laten. De West-Vlamingen creëerden via een uitstekende dribbel een hoekschop en KFC wist intussen dat die bovengemiddeld goed getrapt werden en Couckuyt bewijst dat nogmaals door de scherpe corner in doel te knikken. 0-2 en match gespeeld, zo lijkt, maar een gezonde portie frustratie maakt dat KFC zich nog in de partij knokt. Het wordt bitsiger en Eksel weigert de strijd op te geven. Niet veel later wordt het beloond voor die ingesteldheid: De Pachter ontbindt zijn duivels, maar lijkt zijn dribbel te lang aan te houden. Het momentum lijkt gepasseerd, maar de flankspeler krijgt de bal uiteindelijk nog voor en vindt daar Bram Bertrands, die de aansluitingstreffer binnen knikt. Lauwe neemt nadien wat gas terug en ontwikkelt niet meer de druk van in de beginfase. Zonder al te veel nieuw doelgevaar wordt de rust gehaald.

Ook na de pauze is het Lauwe dat de lakens naar zich toe trekt. Eksel wordt achteruit gedrukt, maar houdt relatief eenvoudig stand. tot het uur bijna verstreken is, maar dan valt de derde tegengoal dan toch: een strakke voorzet wordt door de goed gevoglde Hallewaert aan de tweede paal staalhard in doel verlengd: 1-3 en opnieuw lijkt het boeken toe. Groen-rood toont zich echter bijzonder veerkrachtig vanmiddag en neemt al snel risico’s. Rutten wordt voorin in de strijd gegooid en Eksel schakelt over naar een driemansdefensie. Het blufpoker van coach Janssen loont al snel, want geen tien minuten later halveert Eksel de kloof alweer. Marijn Bertrands stuurt broer Karel het laantje in en de spits wordt in de zestien neergehaald door de afscheidnemende Degrande: geel en elfmeter is het verdict en Bram Bertrands kan de 2-3 overtuigend binnen knallen. De honger van groen-rood is echter nog niet gestild en KFC blijft voor de aanval kiezen. Beyen viseert even later de deklat met een afstandsschot. De aanvalslust van groen-rood heeft echter ook een keerzijde: het geeft nu veel ruimte weg en telt achterin een man minder. Kristof Weckx, gepromoveerd tot chef defensie, speelt echter een dijk van een partij en ziet de West-Vlamingen maar één keer echt gevaarlijk worden in deze fase van de partij, maar Bara chipt de bal over. Aan de overkant is er daarentegen meer te zien en een kwartier voor tijd valt de gelijkmaker dan ook. Karel Bertrands, door woelwater Rutten een rij achteruit geposteerd, kan vanuit de tweede lijn eens uithalen met zijn ‘mindere’ linker en doet de netten trillen: 3-3. Een stresserend slotkwartier vormt uiteindelijk een maat voor niets en verlengingen zijn het gevolg.

Ook daarin zijn het de bezoekers die aanvankelijk de bovenhand nemen, maar Hermans raakt steeds meer in zijn sas en pareert een gevaarlijke poging. Eksel kan nadien ook nog eens gevaarlijk zijn, maar in het geharrewar wordt de bal uiteindelijk van de lijn gehaald. Wanneer de eerste verlenging er zo goed als op zit, valt uit het niets dan toch de winning-goal. Rutten gooit in op Beyen, die er nog een laatste dribbel uitperst en het leer voor de doellijn nog kan binnen houden, met een ‘fourty-five’ vindt hij Marijn Bertrands die in één tijd keurig het zijnet viseert: 4-3 zowaar.

De tweede verlenging kondigt zich aan als eenrichtingsvoetbal. Eksel schakelt over in overlevingsmodus en kan wederom rekenen op een sterke Hermans om de weinige pogingen van White Star tegen te houden. Groen-rood telt een kwartier lang af en overleeft.

Mooi was het vanmiddag niet, maar ook op karakter toont Eksel heel wat kwaliteiten te hebben. Van 1-3 naar 4-3 en 4 goals van de broers Bertrands, dat klinkt als een typische eindronde-madness.

Volgende week komt Heikant-Berlaar op bezoek, dat gisteren Kontich versloeg met 4-1.

Doelpunten:
11′ Antoine Desloovere (0-1)
19′ Kevin Bostyn (0-2)
36′ Bram Bertrands (1-2)
58′ Aaron Couckuyt (1-3)
67′ Bram Bertrands (penalty) (2-3)
76′ Karel Bertrands (3-3)
105′ Marijn Bertrands (4-3)

Opstelling Eksel:
Raf Hermans – Thomas Franssen, Bart Rutten, Kristof Weckx, Yannick Goven – Tim Vanherck (116′ Jarne Van Dyck), Bram Bertrands (118′ Jitse Pieters), Marijn Bertrands – Thomas Beyen (108′ Tuur Camps), Karel Bertrands, Sandy De Pachter (90′ Maxx Ulenaers)