[portfolio_slideshow]

INKOMENDE TRANSFER: JEF GEYS

Share

Seizoen 2022-2023 mag dan wel in volle gang zijn, achter de schermen is groen-rood alvast bezig met de samenstelling van zijn kern voor het komende seizoen. Veel transfers worden er naar goede gewoonte niet verwacht bij groen-rood, maar toch kunnen we alvast een eerste inkomende transfer voorstellen.

Bron: Het Belang van Limburg

Van debuut op verjaardag tot plaatsvervangend kapitein

Jef Geys tekende vandaag een contract bij groen-rood. De 21-jarige middenvelder komt over van tweede provincialer KESK Leopoldsburg, waar hij als jeugdspeler uitgroeide tot een volwaardig basisspeler en zelfs (plaatsvervangend) kapitein. Geys mocht op zijn achttiende verjaardag voor het eerst proeven van het eerste elftal, dat toen nog uitkwam in de derde amateurklasse. Na degradatie greep de middenvelder rond nieuwjaar zijn kans om in de terugronde een vaste pion te worden in de basiself van Leopoldsburg. De coronacrisis zette de ontbolstering van de jonge snaak ongewild even op pauze, maar vorig seizoen kon Geys verder timmeren aan zijn voetbalcarrière. Waar hij twee jaar ervoor vaak nog moeite had de 90 minuten vol te maken en meestal vroegtijdig naar de kant werd gehaald, was een volledige partij vorig jaar eerder regel dan uitzondering. Na nieuwjaar kwam daar eveneens een offensieve groei bij met vijf treffers in de terugronde. Ook dit seizoen stond Geys -op één schorsingsdag na- elke weekend in de basiself van de tweedeprovincialer.

Diepgeworteld in het Ekselse voetbal

Jef Geys mag dan wel woonachtig zijn in Leopoldsburg, toch beantwoordt hij perfect aan de gekende Ekselse voetbalvisie waar vooral graag met “jongens van onder de kerktoren” gewerkt wordt. Jef Geys is immers al de vierde generatie van de familie op rij die voor ons eerste elftal uitkomt. We gaan even terug in de tijd.

  • Vader Jurgen Geys: veel te vroeg verloren clubicoon

Jurgen Geys dient weinig verdere uitleg in de Ekselse voetbalwereld. De Ekselaar speelde van 1988 tot 1994 6 seizoenen voor ons eerste elftal voor hij het enkele niveaus hogerop ging proberen bij Overpelt en Bree. Na een dik decennium in de hogere reeksen mochten we Geys terug verwelkomen bij groen-rood, waar hij nog 3 seizoenen actief was voor ons eerste elftal in tweede provinciale. Met meer dan 200 duels en 30 treffers voor KFC was Geys een waar clubicoon. In 2017 moesten we dan ook veel te vroeg afscheid nemen van Jurgen, die op dat moment nog actief was bij onze veteranenploeg.

Herlees het krantenartikel rond de herdenking van Jurgen hier nog eens terug.


  • Grootvader Pierre Geys: van KFC Eksel naar RSC Anderlecht
Ex-profvoetballer Pierre Geys (73) schrijft biografie over  rock-'n-roll-leven: “Ik ga geen enkel thema uit de weg” | Hechtel-Eksel |  hln.be

Ook grootvader Pierre was dus actief voor het Ekselse eerste elftal en vertrok van bij groen-rood zelfs rechtstreeks naar… Anderlecht. Geys werd een succesvol profvoetballer en was nadien nog actief bij o.a. Olympic Charleroi, Union en Winterslag om nadien ook nog een succesvolle trainerscarrière uit te bouwen in het nationale en provinciale voetbal. Ook de laatste jaren blijft Pierre Geys een naam die we geregeld tegenkomen in de media. Zo bracht hij recent zijn biografie “Geen woord of stap terug” uit, die hij overigens kwam voorstellen in onze kantine, en wandelde hij zo-even van Spanje naar België.

Lees ook: Ex-profvoetballer Pierre Geys (73) schrijft biografie over rock-’n-roll-leven: “Ik ga geen enkel thema uit de weg”

  • Overgrootvader Jef Geys Senior: eerste kampioen bij FC Eksel

Ook overgrootvader en naamgenoot Jef (Jozef) Geys heeft zijn plaats in de Ekselse voetbalgeschiedenis. Jef Geys kwam in de beginjaren van groen-rood samen met zijn broer(s) uit voor ons eerste elftal en is zelfs te zien op de oudst bewaarde ploegfoto van onze club uit 1939.

Foto links:
de eerste kampioenenfoto van KFC Eksel met Jozef Geys linksboven.

.

  • Broer Vic Geys: volgend jaar rechtstreeks broederduel!
Vic Geys. 
Bron: Het Belang van Limburg

Dat aanwinst Jef Geys uit een waar voetbalnest komt, is ondertussen wel duidelijk, en het houdt niet op. Ook jongere broer Vic Geys is, na een opleiding bij Lommel SK, immers actief in het provinciale voetbal en wel bij reeksgenoot Weerstand Koersel. Als “speler van de maand november” en vijfde in de HBvL-ranking doet hij het daar meer dan goed. Dat betekent dat de broertjes Geys het volgend jaar tegen elkaar zullen opnemen. Een match die ongetwijfeld nu al in de agenda omcirkeld zal staan.

Klaar om in de voetsporen van de vorige generaties Geys te treden,
welkom in Eksel, Jef!