VOOR HET ZESDE SEIZOEN OP RIJ NAAR DE EINDRONDE!

Share

Laatste competitiewedstrijden zonder inzet? De sleur van het einde van het seizoen?
Herkenbaar voor veel provinciale ploegen, maar niet bij Eksel!
Voor het 6e afgewerkte seizoen op rij kwalificeren we ons voor de eindronde, en dat zelfs met twee ploegen. Want naast Eksel A (eerste provinciale) speelt ook Eksel B (vierde provinciale) voor het eerst de nacompetitie voor promotie.

We blikken graag terug op onze recente eindrondecampagnes.

2016 – 3e provinciale: maatje te klein voor gemotiveerde Turken

Eksel degradeerde het jaar voorheen uit tweede provinciale en koesterde de hoop zo snel mogelijk naar 2e terug te keren. In de competitie bleek Anadol al snel de beste ploeg in competitie en pakte de titel. Voor groen-rood moest de promotie dus via de eindronde afgedwongen worden. Rosmeer vormde de eerste horde richting promotie. Waar de ondertussen opgedoekte ploeg in de heenwedstrijd de dubbele treffer van Beyen nog kon uitwissen (2-2), moest het in de terugwedstrijd het onderspit delven tegen een bedrijvige De Pachter die Eksel met 2 goals een ronde verder trapte. Tegen reeksgenoot Turkse moest KFC echter zijn meerdere erkennen. Al in de heenwedstrijd waren de Turken de betere partij maar bleef de schade beperkt tot één tegentreffer, in de terugwedstrijd was een puntje voor de Turken genoeg voor de kwalificatie.

Lees de wedstrijdverslagen van deze wedstrijden hier!

1Wo27-aprKFC EkselStormvogels Rosmeer2-2
2Zo1-meiStormvogels RosmeerKFC Eksel0-2
3Wo4-meiTurkse FCKFC Eksel1-0
4Zo8-meiKFC EkelTurkse FC1-1
5Wo11-meiKFC EkselVV Stokkem 2-1
6Za14-meiVV StokkemKFC Eksel1-1

2017 – 3e provinciale: gehavend, maar in bloedvorm naar 2e provinciale

Eksel begon zwak aan het seizoen, waardoor het al snel over slechte kaarten beschikte voor de titel. Onder nieuwe coach Scavone kwam het echter al snel op stoomsnelheid en verloor het in het vervolg van het seizoen nog slechts tweemaal, maar net de twee duels tegen die andere titelkandidaten (0-1 tegen Stal, 2-1 tegen Tervant). De titel werd opnieuw mislopen, maar een eindrondeticket werd wel wederom gehaald. In die eindronde miste Eksel enkele sterkhouders en trad het wekenlang met een onuitgegeven elftal aan. In de eerste ronde liep het al ei zo na mis: tegen het potige Rooierheide werd het tot tweemaal toe een doelpuntenfestijn: thuis won KFC met 4-3, in Rooierheide speelde KFC met vuur: het kreeg enkele minuten voor affluiten de 2-1 binnen en was virtueel uitgeschakeld. Eksel veerde nog recht en won in extremis nog (2-4). Een ronde verder was Stokkem de tegenstander: in Stokkem won Eksel na een karrevracht gemiste kansen opnieuw maar nipt: 2-3. Thuis werd het nog bibberen na een vroege rode kaart voor Driessen maar kon de kwalificatie na een 1-0 zege toch afgedwongen worden. Tot slot volgde de beslissende finale. Reeksgenoot Tervant werd tot tweemaal toe verslagen (2-0 en 0-1) en Eksel kon met zo’n 200 meegereisde fans vieren: de promotie naar tweede provinciale was een feit!

Lees de wedstrijdverslagen van deze wedstrijden hier!

1Wo3-meiKFC EkselSK Rooierheide4-3
2Zo7-meiSK RooierheideKFC Eksel2-4
3Wo10-meiVV StokkemKFC Eksel2-3
4Za14-meiKFC EkselVV Stokkem1-0
5Wo17-meiKFC EkselAC Tervant2-0
6Zo21-meiAC Tervant KFC Eksel0-1

2018 – 2e provinciale: als promovendus meteen naar de eindronde

Ook een niveau hoger speelde Eksel meteen mee voor de knikkers. Het draaide tot nieuwjaar steeds mee in de top 3 van de ranking, maar richting het einde van de competitie begon de motor alsnog te sputteren. Van de laatste 11 duels kon groen-rood er slechts 4 winnen. Het moest zo afhaken in de titelstrijd tussen Achel en Reppel, maar eindigde desalniettemin toch knap 3e en veroverde zo voor het derde jaar op rij een eindronde-ticket. In deze nacompetitie bleek Thor Hasselt over 2 duels te sterk voor groen-rood.

Lees de wedstrijdverslagen van deze wedstrijden hier!

1Za28-aprThor HasseltKFC Eksel3-1
2Wo2-meiKFC EkselThor Hasselt1-0

2019 – 2e provinciale: ambitieus Bregel houdt Eksel van het hoogste provinciale niveau

In het jaar van de bevestiging blijft Eksel een ploeg die mag mikken op de bovenste plaatsen in de klassering. Vooral na nieuwjaar is Eksel een solide machine. Met slechts 2 nederlagen in de terugronde wordt Eksel uiteindelijk vice-kampioen en kwalificeert het zich wederom voor de eindronde. Bregel blijkt al in de heenwedstrijd een maat te groot en maakt de terugwedstrijd overbodig. Achteraf gezien geen slechte zaak want KFC kan het seizoen nadien kampioen spelen, toch nog steeds mooier dan opgaan via de eindronde, al blijft de titel in het corona-jaar er eentje met dubbele gevoelens.

Lees de wedstrijdverslagen van deze wedstrijden hier!

1Wo24-aprBregel SportKFC Eksel4-0
2Za27-aprKFC EkselBregel Sport 3-2

2020 en 2021: geen afgewerkt seizoen door corona, wél een titel!

Of we er blij of boos op moeten terug kijken, vinden we nog steeds een moeilijke vraag. Na 25 wedstrijden werd het omwille van de opkomende Corona-crisis onhoudbaar seizoen 2019-2020 uit te spelen. Eksel werd dan wel kampioen, maar kon die titel nooit op het veld vieren. Een seizoen later werd de competitie zelfs al na 5 speeldagen afgebroken, ook daar zullen we nooit weten hoe het afgelopen zou zijn…

2022 – 1e provinciale: licentie-mysteries brengen subtopper Eksel naar eindronde

Na 2 vreemde corona-voetbalseizoenen is het seizoen 2021-2022 terug een volwaardige jaargang. In zijn eerste volledige seizoen in eerste provinciale doet Eksel het meer dan behoorlijk. Het kampeert het hele seizoen in de subtop van de klassering en bezet geregeld de eindrondeplaatsen. Om die eindronde ook te spelen is een licentie echter vereist. Groen-rood vraagt en krijgt de licentie en kan nu afwachten of een plaats in de top 5 haalbaar is… Of niet? Wanneer blijkt dat met Achel VV en Bree-Beek twee topploegen uit de klassering geen licentie hebben aangevraagd worden de kaarten plots door elkaar geschud. Slechts 5 ploegen strijden om de 4 eindrondetickets. Groen-rood moet dus één van deze teams achter zich houden en slaagt daar ook in. Het ambitieuze Zepperen-Brustem blijft zo met lege handen achter. Vooral het onderling duel tussen beide teams lijkt in de strijd om het laatste eindrondeticket voor een kantelpunt gezorgd te hebben. In het Haspengouw lag groen-rood een hele match onder tegen de Truienaars, maar Bertrands kopte KFC in de extra tijd naar een levensbelangrijk punt, een uppercut die Zepperen-Brustem nadien niet meer te boven komt. Groen-rood kijkt reikhalzend uit naar een ‘exotische loting’, maar treft reeksgenoot Zonhoven. Tegen de reeksgenoot heeft het weinig in de pap te brokken en gaat het met duidelijke cijfers ten onder.

1Zo8 mei Zonhoven United KFC Eksel 4-0

2023 – 1e provinciale: net op tijd de rug gerecht voor laatste eindrondeticket

De Ekselse opponenten lijken geleerd te hebben uit het verleden en vragen nu wel hun licentie aan waardoor een vijfde plaats noodzakelijk lijkt voor het laatste eindrondeticket. Eksel heeft daar lang de beste papieren voor en kampeert zo goed als het hele seizoen in die top 5. Vanaf speeldag 13 valt het daar immers niet meer uit, maar dat geeft misschien wel een vertekend beeld. Wanneer Eksel na nieuwjaar 7 weken op rij niet kan winnen, heeft het geluk dat ook de tegenstanders steeds opnieuw punten laten liggen. Het verlies van de vijfde plek lijkt slechts een kwestie van tijd, maar net op tijd kan groen-rood zich herpakken. Het pakt op de slotspeeldagen terug een 6 op 6 en stelt zo de vijfde plek veilig. Vooral de zege bij kampioen Zepperen-Brustem op de laatste speeldag zal nog wel even bij blijven: Eksel moest daar winnen en kon in de slotminuut via Bart Rutten de winning-goal nog lukken. Wat een ontknoping!

Als klap op de vuurpijl kwalificeert ook Eksel B zich voor het eerst voor de eindronde. Na een fabuleuze reeks van 15 overwinningen op rij mag het zelfs even op de titel in vierde provinciale hopen, maar daar schiet het net tekort. Het eindronde-avontuur van Eksel B wordt echter in de kiem gesmoord: al bij de eerste horde gaat het mis. Zutendaal, dat later ook zal promoveren, is te sterk voor groen-rood en wint met duidelijke 3-0-cijfers. Dan gaat het Eksel A beter voor de wind:

Eksel klopte in ronde 1 het West-Vlaamse Lauwe na een doldwaze partij met verlengingen. Eksel kwam al snel 0-2 achter, maar kon nog voor de pauze milderen via Bram Bertrands. Lauwe leek zijn schaapjes na rust opnieuw op het droge te hebben met de 1-3, maar broers Bram Bertrands (vanop de stip) en Karel Bertrands sleepten nog verlengingen uit de brand, daar zorgde Marijn Bertrands voor de verlossende 4-3.

In de kwartfinale kwam de Antwerpse vice-kampioen Berlaar-Heikant langs voor een partij waar de bezoekende goalies de hoofdrol speelden. Na tien minuten kon Beyen een uittrap van de doelman blokken en KFC op voorsprong brengen. De bezoekers kwamen na een halfuur echter verdiend gelijk, maar slikten al heel snel een nieuwe tegentreffer van Karel Bertrands. Net voor rust viel alsnog de 2-2. Na de pauze bleef het lang doelpuntenloos. Pas tien minuten voor tijd ontplofte de partij opnieuw nadat de ingevallen bezoekende keeper Wasiak neerhaalde en rood slikte. Met een speler in doel kon Bram Bertrands KFC vanop vrije trap op voorsprong trappen. Wasiak maakte in de slotminuut zelfs een vierde treffer.

Ook de halve finale mocht groen-rood in eigen huis afwerken. Met Sporting Tisselt lootte het opnieuw een Antwerpse ploeg. De antwerpenaren bleken echter al snel van een ander kaliber dan de vorige opponenten. Groen-rood walst over zijn tegenstander, maar scoren lukt in tegenstelling tot de voorbije matchen minder vlot. Zo staat de deklat tot driemaal toe in de weg. Tien minuten voor tijd is het dan toch prijs via invaller Ulenaers. Eksel plaatst zich voor de finale waarin het -wederom in eigen huis- Torpedo Hasselt treft.

1Zo6 mei KFC Eksel KSCW Lauwe 4-3
2Zo14 mei KFC Eksel FC Berlaar-Heikant 4-2
3Do18 mei KFC Eksel Sporting Tisselt1-0
4Zo21 mei KFC Eksel Torpedo Hasselt?